Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Acil Tıp Teknisyenliği Nedir?

Acil Tıp Teknisyenliği Nedir?

Bu yazımızda ATT olarak bilinen Acil Tıp Teknisyenliğinin ne olduğunu ve ne iş yaptığını anlatacağız. ATT, yani Acil Tıp Teknisyenliği anlamına gelmektedir. Acil Tıp Teknisyenleri, yangın veya kaza gibi yaşanan felaketler sonrasında yaralananlara, kalp krizi, solunum yetersizliği gibi durumlarda hızlı ve doğru şekilde destek veren kişilerdir.

Yazımıza devam etmeden önce muhtemel kafa karışıklığını engellemek adına, bir konuda bilgi vermenin fayda olacağını düşünüyoruz. ATT ve Paramedik birbirlerine çok yakın iki kelime ama farkı tam olarak bilinmiyor.  Aslında kulağa iki farklı meslek gibi gelse de, iki farklı meslek değil unvandır. Acil Tıp Teknisyeni sağlık lisesi mezunudur. Paramedik ise ön lisans mezunudur. Görevi başladıktan sonra herhangi bir ön lisans programını bitiren ATT, paramedik unvanı alabilir.

ATT(Acil Tıp Teknisyeni) ne iş yapar, sorumlulukları nelerdir ve hangi özelliklere sahip olmaları gerekir sorularına cevap vererek yazımıza devam edelim.

Görev tanımları çok net olan Acil Tıp Teknisyenleri,

  • Yaraların tedavi eder/sarar, solunum durması durumunda suni teneffüs yapar,
  • Hastanın şoka girmesi durumunda şoktan çıkarmaya çalışır.
  • Tansiyon ölçümü ve iğne yapar.
  • Zehirli maddeleri vücuttan temizlemesi gibi çok önemli görevleri üstlenirler.

Peki ya, bu tedavileri hangi koşullar uyarak ve nasıl bir sorumluluk çerçevesinde sunmalı bir daha ona bakalım.

ATT(Acil Tıp Teknisyeni) sorumlukları şöyle sıralanabilir;

  • Eğiitim sırasında öğrenilen ve doktorların söylediği diğer tabirle alınan talimatlara müdahale etmek,
  • Hastaları nakil işlemi sırasında stabil ( sabit ) hale getirmek,
  • Hastaların en kısa ve en doğru şekilde sağlık kuruluşunun acil servisine götürmek,
  • Her hasta için gerekli ekipmanların kontrol edilmesi, kullanılmış malzemelerin değiştirilmesi veya temizlenmesi gerekir.
  • Bazı durumlar ambulans sürmelerini gerektirir. O durumlarda ambulans sürmek.

ATT(Acil Tıp Teknisyeni) olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikleri de sıraladıktan sonra yazımıza son verelim.

  • İnsanlara yardım etmekten hoşlanan biri olmak belki de akla gelen ilk özelliklerden.
  • Dikkatli, temiz, titiz ve soğukkanlı olmak gerekir,
  • Ani durumlarda doğru karar verebilen,

ATT’ler (Acil Tıp Teknisyeni) bazen açık havada bazen de hastane gibi sağlık kuruluşlarında yani kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzensizdir. Esnek saatlerde çalışabilir olması gerekir.

Bonus bir bilgi olarak; Acil Tıp Teknisyeni nasıl olunur ve nerede çalışabilir bilgilerini de ekleyerek daha fazla bilgi vermenin hoş olacağını düşündük.

Mesleki eğitim, mesleki ve ortaöğretim okul ya da kurumların Acil Sağlık Hizmetleri alanı, Acil Tıp Teknisyenliği dalında verilmektedir.

Acil Tıp Teknisyenleri çoğunlukla kamu ve özel hastaneler, poliklinikler ve sağlık  ocaklarında çalışırlar. Buna ek olarak acil yardım istasyonları ve Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde de çalışabilirler. Özel sektörde iş bulma olanağı beceri ve sahip olunan bilgiye bağlıdır. Acil Tıp Teknisyenlerinin önemini anladığım bu yazımıza son veriyoruz. Size ve sevdiklerinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bir gün diliyoruz.

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram