Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Grip Nedir?

Grip Nedir?

Genellikle Rhinovirüsün etkisi ile başlayan bu durum, gözlerde kızarma ve yaşarma yapmaktadır. Bunlara ek olarak hepimizin bildiği hapşırma, burun akıntısı, hafif ateş en belirgin özellikleridir. Genelde 5 ila 7 günde kendiliğinden, iyileşmektedir.

Ülkemizde ve Dünya’da gündemden düşmeyen Covid – 19’un başlangıcı da grip ile benzerlik göstermektedir. Akabinde ise birçok farklı semptomlar ile kendini belli etmektedir. Bunun ayırıcı tanı( teşhis)sını da hekimler yapabilir. Benzer şikâyetleriniz olması durumunda yapacağınız şey, bir sağlık kurumuna müracaat etmek.”

İnfluenza virüsünün neden olduğu Grip hastalığı, genellikle sonbahara zamanı başlayıp, ilkbahar zamanına kadar sürebilen, salgınlara yol açabilen enfeksiyon hastalığıdır. Solunum yollarından geçip, yerleştikten 1 ila 2 gün sonra kendini göstermeye başlayan Grip yüksek ateş, yaygın kas eklem ağrı, kuru öksürük, halsizlik gibi şikayetlere sebep olur.

Grip Aşısının ne olduğunu sizlere söylemeden önce, gerekliliğinden kısaca bahsetmek istiyorum.

Grip Aşısını Her Yıl Yaptırmalı Mıyım?         

Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer.

Grip Aşısı Nedir?

Her yıl virüs kendini yenilediğinden aşı içeriği her yıl değişmektedir bundan dolayı her sene tekrar aşılanmak gerekir. Grip aşısı sayesinde hastalığın hafif geçirilmesi sağlanmaktadır. Grip aşısından sonra aşının etkisinin göstermesi en az 10-14 günlük bir süre istemektedir.  Aşının koruyuculuk seviyesi sağlıklı kişilerde yüzde 80 civarında iken; yaş ilerledikçe koruyuculuk yüzdesi azalmakta ve 50-60’lara inmektedir. Yaşlılarda ise hastaneye yatış oranlarını yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltmaktadır.

Grip Aşısı kimlere önerilmektedir?

Grip aşısının yapılmasında sakınca olmadığı gibi herkesin yaptırması önerilmektedir. Bazı grupların Grip aşısını yaptırması mutlaka gerekirsen, bazı gruplara tavsiye edilir. Bu grupları daha ayrıntılı yazmak gerekirse;

Mutlaka aşılanması gereken grup:

• 50 yaşını geçmiş kişiler,

• Şeker hastalığı olanlar,

• Astım hastaları,

• Kronik hastalığı olanlar (akciğer, kalp ve damar hastaları)

• Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar,

Bu gruba ek olarak bir de grip aşısı yaptırması tavsiye edilen grup var;

Aşılanması önerilen grup   

• Mutlaka aşı yaptırması gereken gruptan yakın temasta olan kişiler,

• Kronik tıbbi rahatsızlıkları bulunan huzurevi ve diğer kronik bakım kuruluşlarının tüm yaşlardaki sakinleri,

• Astım dahil pulmoner ve kardiyovasküler sisteme ait kronik hastalıkları bulunan erişkinler ve çocuklar,

• Bir önceki yılda (şeker hastalığı dahil) kronik metabolik hastalıklar, böbrek disfonksiyonu, hemoglobinopatiler, ya da bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle düzenli tıbbi ta¬kip ya da hastaneye yatırılmaları gerekmiş olan erişkinler ve çocuklar,

• Sağlık sektöründe çalışanlar,

• Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel.

Tüm bu yazdıklarımıza ek birde ilk kez grip aşısı yaptıracaklar için önerilerimizi yazalım ve yazımızı noktalayalım.

Grip aşısısın 8 yaşından küçük çocuklara ilk defa yapılması durumunda bir ay arayla 2 doz yapılması tavsiye edilir ve sonraki senelerde tek doz yapılması önerilir. 3 yaş altındaki çocuklar için ise yarım doz tavsiye edilen miktardır.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”,

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram