Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

İlk Yardım Nasıl Gerçekleştirilir?

İlk Yardım Nasıl Gerçekleştirilir?

Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi ilk yardım ve acil yardım çok farklı konulardır. İlk yardım için aşağıda bahsedeceğimiz bilgileri bir buzdağı olarak düşündüğünüzde ancak görünün kısmına yeterli olabilir. Başlı başına eğitimi en ciddi şekilde alınması gereken, gerekli durumlarda eğitiminiz yoksa asla müdahale etmemeniz gerekmektedir çünkü olası daha kötü sonuçlara yol açabilecek hatalar böyle kritik anlarda çok kolayca yapılmaktadır.

İlk yardım sırasında temel amaç sağlık ekipleri müdahale edene kadar hastanın hayati tehlikesini gidermek, durumunun kötüleşmesini engellemek ve sonraki süreçte iyileşme sürecini kolaylaştırmaktır.

Bu sebeple en basitinden nefes almakta zorluk yaşayan hastanın nefes yolunu en tehlikesiz yöntemlerle açmak, herhangi bir sebeple yoğun kanaması olan bir hastanın kan kaybetmesini önlemek, yanmış bir noktaya ilk müdahalede orayı rahatlatarak kalıcı zararlar almasını engellemek gibi olabilir.

Dünya genelinde ilk yardım üç adımdan oluşmaktadır. Bunlara ilk yardımın ABC’si yenerek akılda tutulması sağlanmıştır. İlki “Airway” denen Türkçe “Hava Yolu” anlamına gelen süreçtir. Hastanın nefes yolunu tıkayıcı bir engeli varsa bunu hızlıca gidermek gerekir. İkinci adımda “Breathing” yani “Nefes Alıp Vermek” gelir. Hasta eğer nefes almakta zorluk çekiyorsa çeşitli yollarla solunum yapması sağlanmalıdır. Son olarak “Circulation” yani “Kan Dolaşımı”dır. Bu da eğer kalp durmuşsa kan dolaşımı gerçekleştirilemeyeceği ve hastanın hızlıca hayatını kaybedeceği için kalp masajı yaparak kan dolaşımını tekrar kazanmasını sağlamaktır.

İlk yardım ve Acil yardım arasındaki farkları merak ediyorsanız, tıklayınız.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Instagram