Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

SVO Nedir?

SVO Nedir?

Svo ; açılımıyla Serebro Vaskuler Olay kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmasıdır diyebiliriz.

Svo; çoğunluğun bildiği adıyla felç inmesi hastalığıdır. Kısmi veya tam felç olarak tanımlayanan bu hastalık, Beyin damarlarının beklenmedik bir anda tıkanması veya kanaması sonucunda ortaya çıkar.

Bu klinik tablo, İnme (stroke) olarak da isimlendirilir, rehabilitasyona en çok başvurulan sebeplerden biridir aynı zamanda. Nöromuskuler fonksiyon bozukluğu, beynin kontrlateral hemisferini besleyen arterlerden birinin yırtılması veya tıkanması durumunda meydana gelen. tkarakteristik özellikleri tek tarafta kol ve bacakta olan paralizi olarak görülür. Ortaya çıkan residüel bozukluklar tablosudur, bu bir hastalık değildir. Bu nörolojik tablo, beyine giden kan damarlarında oluşan patolojik değişiklikler, travma veya serebro vasküler bazı hastalıklarla ortaya çıkar. Her yaşta ortaya çıkabilir, 40 yaşından önce görülmesine ender rastlanır.Hayat süresi uzadıkça Svo‘lu hasta sayısı artmaktadır.

SVO Belirtileri Nelerdir?

Beynin etkilenen bölgesine göre, Serebrovasküler hastalık belirtileri çeşitlilik göstermektedir. Bu belirtilerden önce uyarıcı belirtiler görülebilir.. Bunlar birkaç saat boyunca gelip geçici baş dönmeleri, görme kayıpları, konuşma bozuklukları, hafıza problemleri, vücudun bir yarısında tesir gösteren uyuşma, karıncalanma, güç kaybı durumları beyin kan akımında geçici azalmalar sebebiyle oluşabilir.

Bu durumda yapılan incelemelerde serebrovasküler sistemde hastalık düşünülürse hasta ikinci bir atağın önüne geçmek için önleyici tedaviye alınabilir. Hastalık belirtileri aynen gelip geçici belirtilerde olduğu gibi bilinç bozuklukları (hastanın sorulara cevap verememesi, etrafındakileri tanıyamaması, bulunduğu yeri bilememesi, uykuya meyil göstermesi gibi.), konuşma bozuklukları (sorulara cevap verememesi veya soruları anlayamaması), görme kayıpları (özellikle bir tarafı görememe şeklinde) vücudun bir tarafında duyu kaybı veya kuvvet kaybı, denge kaybı şeklinde ortaya çıkabilir ve birkaç saatte duraklayabildiği gibi ilerleme de gösterebilir. Bu belirtilere zaman zaman bulantı kusma, baş ağrısı, ajitasyon eşlik edebilmektedir.

Svo Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdaki faktörler Svo olmasında belirli etkilere sahiptir.

1- Yaş,

2- Transient İskemik Atak (TIA,)

3- Hipertansiyon, obezite, sedanter yaşam,

4- Diabetus Mellitus( Şeker Hastalığı),

5- Kardiak Anomaliler, Ateroskleroz,

6- Hiperlipidemi,

7- Sigara ve kahve,

8- östrojen içeren ilaçlar,

9- Herediter ( Kalıtsal) Faktörler.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Instagram