Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Zatürre (Pnömoni ) Nedir?

Zatürre (Pnömoni ) Nedir?

Pnömoni adıyla da söylenen ama daha çok Zatürre olarak bilinen bu hastalık, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması durumunda ortaya çıkar. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık, Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde nedenlerinin büyük bir kısmında yer Zatürre, özellikle 0-4 yaş arası çocuklarda görülmektedir.

Dünyada her yıl 100 kişiden 1- 2’si zatürreye yakalanmaktadır. ( Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) verilerinden alınan bilgileri göre yazılmıştır). Zatürre’nin belirtileri, özellikle griple ve üst solunum enfeksiyonu çok sık karıştırıldığı için doktora daha geç gidilebiliyor, bu durum da hastalığın ilerlemesine ve tedavinin daha geç cevap vermesine yol açıyor. Dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık %7 kadarının zatürre nedeniyle meydana geldiği düşünülüyor.

 Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Öksürük Yüksek ateş
Üşüme ve titreme
Devamlı seyreden sarı-yeşil balgam
Hızlı soluk alıp verme
Nefes almada güçlük
Göğüs ağrısı
Baş ağrısı
Yan ağrısı
Yorgunluk ve halsizlik
Karın ağrısı ve karında şişkinlik
Kusma ya da kusacakmış hissi
65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun ve ağız kısmına dokunduysak kullanmadan önce yiyeceklerimizi ve ellerimizi iyice yıkayalım.

Hapşırık ve öksürük gibi durumlardan sonra kullandığımız peçete, mendil vb. gibi ürünleri atın ve akabinde ellerinizi yıkayın.

Bardak veya mutfak eşyalarını( çatal, kaşık veya diğer kişisel eşyalarınızı) başkaları ile kullanmamaya özen gösterin.

Bağışıklık sisteminize baskı yapan veya güçsüzleştiren alışkanlıklardan ( Alkol, sigara vb. ) uzak durun.

Peki, Zatürrenin Tedavisi İçin Neler Yapılmalı hangi adımlar takip edilmedir?

Zatürrenin tedavinin temelinde antibiyotikler vardır.. Ayrıca bol bol tüketimi, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler en bilinen ve çoğunlukla kullanılan yöntemlerdir. Eğer hastanın, hastaneye yatması gerekiyor ise daha farklı yöntemler gerekebilir. Zatürre durumu çok ağır ise, 1yoğun bakım, solunum desteği gibi uygulamalar zorunluluğu doğabilir.

Genellikle zatürreye neden olan mikrobu belirlemek mümkün olamayabiliyor. Tanının koyulmasından sonra en kısa sürede antibiyotik tedavisinin başlanması gerekir. Bu durumda hastanın yaşı, kronik hastalıkları, zatürrenin şiddeti gibi konular dikkate alınarak tedavi sürecine geçilir.

72 saat içerisinde, hastanın balgamında mikrobun izlerinin olduğu ve  bu mikrobun hangi antibiyotikle tedavi edebileceğine dair sonuçlar doktorun eline geçer.

Doktor, çıkan sonuca göre antibiyotik tedavisini yeniden düzenleyebilir.

Hastanın yaşı, ek hastalıkları (şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kanser vb.), bu durumlar antibiyotik tedavisini şekillendir. Doktor, Hastadaki zatürrenin boyutuna göre ayaktan mı, yoksa hastaneye yatarak mı tedavi edilmesine karar verir.

Hastanın tedavi süreci, hastalığın başlangıçtaki şiddeti, sebep olan mikrobun çeşidi, eşlik eden bir hastalığın olup olmamasına göre değişir. Ateş düşmeye başladıktan sonraki 5 ila 7 gün boyunca antibiyotiğe devam etmesi önerilmektedir. Bazı mikrop türlerine göre tedavi süresini (10-14 gün) 2 haftaya hatta 3 haftaya kadar uzatmak gerekli olabilir.

Çok daha ciddi zatürre olaması durumunda( akciğerdeki sıvı toplanması ile gelişen ) tedavi sürecini daha uzun tutmak gerekebilir.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Instagram