Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Bronşit mi, Bronşiolit mi?

Bronşit mi, Bronşiolit mi?

Bronşiolit, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa sebep olabilen iltihabi bir durumdur. Çok küçük yaşlarda görülen ( Genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda) ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde görülmektedir. Akut bronşit ise, akciğerdeki büyük hava yollarının iltihabi olması durumunda ortaya çıkar. Biraz daha büyük çocuklarda gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek gelişir.

Belirtilere Dikkat!

Bronşiolitlerde ailede içerisinde gribal bir enfeksiyon hikayesi durumu (yüzde 90) olabilir.

Hapşırma, burun akıntısı, öksürük.

38 derece civarında ateş, iştah kaybı, solunum zorluğu belirtileri ; aralıklı sesli öksürük, nefes almada zorluk, irritabilite ( İngilizcede irritability kelimesinden gelmektedir- ‘’kolay ve çabuk öfkelenme, gerginlik ve aşırı tepkisellik hali.’’)         

Akut bronşit ise genellikle nezleden 3-4 gün sonra kuru, kısa süreli, balgamsız ve giderek artan, bazen de nöbetler şeklinde görülebilen öksürükle başlar.

Göğüs ağrısı ve 38 dereceyi geçmeyen bir ateş olabilir.

Bronşiolit Hastalarına Tavsiyeler

Hastalığın en temel sebebi aile içi gribal durumdur. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı, gerekirse çocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır.

 Hastalık başladıktan sonraki süreçte çocuklara bol bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj (fiyoteradi) yapılmalıdır.

 Kirli, tozlu şehir havasından uzak durulmalı, bin metreyi geçen yerlere gidilmemelidir.

Facebook
Instagram