Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Fizik Tedavi Hastalıkları Nelerdir?

Fizik Tedavi Hastalıkları Nelerdir?

Günümüzde, özellikle yaşı 65’i geçen bireylerde sıkça karşılaşılan kas hastalıkları ve bununla beraber birçok yerde oluşan kuvvet azlığı, eklem hareketlerini kısıtlamaktadır. Bu tarz kas hastalıklarına maruz kalan bireylerde düşük hareket kapasitesi sağlıklı bir yaşam sürmesini epey zorlaştırır. Fizik Tedavi bu zorlu süreçte yardımcı olmaktadır. Fizik Tedavinin ne olduğuna dair konuyu biraz daha detaylıca anlatalım.

Fizik tedavi zamanla kaybedilen hızı, geri kazanmak ve kaybedilen kas gücünü tekrar kazanmak için çıkmaktadır.

Fizik tedavi birçok sorunun çözümünde yardımcı olur. Vücuttaki duruş bozuklukları ve kaslar arası dengesizliğin giderilmesindeki önemi büyüktür. Biraz önce bahsettiğimiz sıkıntıların giderilmesinden sonra düzgün çalışan fonksiyonlara sahip olan birey yüksek kaliteli bir yaşam sürebilir.

Fizik tedavilerinde temel amaç ağrısı olan hastaların var olan ağrılarını gidermek ve azaltmak üzerinedir. Erkenden teşhis edilmesi durumunda, süreç çok daha sağlıklı ilerler ve hasta en uygun şekilde tedavi edilir.

Fizik Tedavi nedir sorusunun cevabını kısaca yanıtladıktan sonra değineceğimiz kısım ise Fizik Tedavi gerektiren hastalıklar.

Dünya’da nüfusun giderek artan yaşlı nüfus ve yaşam kalitesinin artmasıyla beraber, birçok hastalıkta da artış gözlemlendi. Çoğunlukla yaşlıların hastaneye başvurma sebebi kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan rahatsızlıklar olduğu gözlemleniyor. Bu hastalıklara kısa bir göz gezdirelim.

Bel Ağrısı ilk sırada

Araştırmalara göre bel ağrısı şikâyeti Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalıkları arasında ilk sırada. 65 yaş üstü bireylerdeki tanı( teşhis)lara göre bel bölgesi hastalıkları %17 ile ilk sırada.  Ülkemizde büyük bir çoğunluğun yaşadığı bu sorunun ortaya çıkmasında bir çok etken yazılabilir. Hareketsiz yaşam, ağır kilolar kaldırmak, duruş bozukluğu gibi sebepler akla ilk gelen nedenler arasında sayılabilir.

Diz Ağrısı

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalıkları arasında bel ağrısından sonra görülen en sık hastalığın %15,8 ile diz bölgesi hastalıkları olduğu saptandı. Yürümek, oturmak merdiven inip çıkmak gibi günlük hayat hareketlerimizi yapan çok önemli bir etkendir. Sağlıklı kiloda kalmak bu konu için çok önemli bir nokta, ideal kiloda kalmak merdivenleri inip çıkarken dizlere aşırı yük binmesini önler ve olası diz problemlerin önüne geçer.

Boyun Ağrısı

Boyun başımız ile vücudumuz arasındaki köprü görevi benzersiz bir öneme sahiptir. Kafadan gövde kısmına geçen bütün damarlar boynun koruması altındadır. Yapı itibariyle vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahip olan yerdir. Boyun ağrısı için belirli bir yaş vermek pek kolay değil her yaşta insanda görülebilir. Yaş ilerledikçe ağrının şiddeti de artar. Boyun ağrısı genel olarak geçici olup hafif şiddetli şekilde gerçekleşir.

Son zamanlarda, özellikle ofis ortamında çalışan kişilerde daha çok rastlanır. Uzun süre hareketsiz kalınması durumunda yumuşak doku zorlanmalarına sebep olmaktadır. Oturduğunuz sandalyenin kol destekli olması ve omuzlar geride ayaklar yere tam değecek şekilde olması tavsiye edilir.

Omuz Ağrısı

Son olarak da omuz ağrısından bahsedip yazımızı bitireceğiz. Omuz eklemi konumu itibariyle, kol ile gövde arasında bulunur ve oldukça hareketli bir eklemdir. Omuz hareketlerinde meydana gelen kısıtlık, giyinme ve soyunma gibi temel işlerinizi yapmakta zorlanabilirsiniz. Aşınma ve olası yırtık durumlarında ortaya çıkan ağrılar, fizik tedaviye ihtiyaç duyar. Hareketli bir yaşam ve çalışma esnasındaki ufak egzersizler ile olası omuz ağrılarının önüne geçilebilir.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram