Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Hasta Nakil Ambulansı Nedir? Ücretleri Neye Göre Belirlenir?

Hasta Nakil Ambulansı Nedir? Ücretleri Neye Göre Belirlenir?

Hem devlet hem de özel firmalar tarafından hizmet olarak sunulan Hasta Nakil Ambulansının kullanım sayısında son zamanlarda yüksek bir artış yaşanmaktadır. Yaşanan bu artıştan dolayı devlet kurumlarındaki Hasta Nakil ambulansların sayısı yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden de özel firmalara bağlı olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenip ruhsatlı olan mavi şeritli Hasta Nakil Ambulansları destek amaçlı hizmet vermektedir.

Hasta Nakil Ambulansları gerekli donanımları bulundurarak en az bir sağlık uzmanı ve şoför ile kritik durumda olmayan, yatarak taşınmak zorunda olan hastaları uygun bir şekilde istenilen yere taşımaktadır.

Hasta Nakil Ambulanslarının tam donanımlı olması çok önemlidir eğer hastanın tedavilik bir durumu var ise ambulansta bu tedaviye devam edilmelidir. Bu yüzden ambulans içindeki malzemelerinin yeterli ve hastanın yanında yer alacak sağlık uzmanının bilgisi de uygun olmalıdır. Aynı zamanda ambulans ve acil bakım teknikeri veya acil tıp teknisyeni şoför olarak da ambulansta yer alabilmektedir.

Hasta Nakil Ambulanslar da hastalar ve hasta yakınları için önemli bir faktörde fiyatlandırmadır. Sağlık Bakanlığı mevzuatına bağlı olarak değişkenlik gösteren birkaç etken fiyatlandırmayı belirlemektedir. Bu etkenlerden biri hastanın bir yerden başka bir yere taşınacağı mesafedir. Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında bir açılış ücreti belirlenir ve bu fiyatın üstüne mesafeler arası kilometre ücreti eklenir. Fiyatlandırmayı etkileyen diğer bir etken ise hastanın ambulans içerisinde ve dışarısında ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerdir.


Şehirlerarası hasta taşıyan ambulanslara baktığımız zaman ise fiyatlandırmayı etkileyen iki değişkene ek olarak etkileyen başka bir değişkende ihtiyaç duyulan ikinci şoför ücretidir. Uzun mesafelerde hasta taşıyan ambulansların mola vermeleri mümkün değildir bu yüzden belirli bir süreden sonra birinci şoförün yerine ikinci şoför görevi devralmak zorundadır.

Şehirlerarası hizmet veren ambulansların ‘il dışı sevk’ izni alması gerekmektedir. Gerekli izin alınmadan Hasta Nakil Ambulanslarının şehir dışında uzun süre kalması yasaktır. Hasta Nakil ambulansının uzun süre şehir dışında kalabilmesi için özel ambulans firmasının gidilen şehirde ruhsatlı bir Hasta Nakil istasyonun olması gerekmektedir.

Hasta Nakil ambulansında bulunması gereken teknik özelliklerle ilgili yazımız için linke tıklayabilirsiniz.

Facebook
Instagram