Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Meme Kanseri Erken Tanı

Meme Kanseri Erken Tanı

Bugün sizlere, Türkiye’de her 8 kadından birini etkileyen meme kanserinden ve erken tanının( (teşhisin) öneminden bahsedeceğiz. Meme kanseri, kadın kanseri arasında en sık görülen kanser türüdür.

Meme kanseri görülme oranı, artan yaşla birlikte beraber artmaktadır. Yaşla alakalı bir oran vermek gerekirse %70’i, 50 yaş ve daha üzeri bireylerde gözükmektedir.

Meme kanseri hücresinin büyümesi 1 cm3’lük bir kitle haline gelmesi 7 yıl ila 10 yıl arası sürmektedir. Diğer kanser türlerine kıyasla daha yavaş ilerler. Bu bilgi iyi haber gibi gelse de maalesef birçok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığı gözlemlendi..

Meme kanseri erken tanı( teşhis) konulması durumunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Erken tanıya( teşhise) önem verin!

  • Meme kanserinde erken tanı( teşhis) için neler yapılmalıdır?

Erken tanı( teşhis) için yapılması gerekenlere geçmeden önce belirtmek isteğimiz bir bilgi daha var.

Konunun önemi çok bilinmesinin yanında gerekli önemin gösterilmesinde de fayda var ve her kadın 20 yaşından itibaren memesini tanı( teşhis)malı ve aylık düzenli olarak kontrollerini ve 40 yaşını geçtikten sonra düzenli olarak mamografi takibini yapmalı.

Ufak bir son bilgi ile daha verip, erken tanı( teşhis) kısmına geçelim.

Memedeki her 10 kitleden 8’i iyi huyludur; yani kanser değildir.

Memesinden hiçbir herhangi bir şikâyeti olmaksızın kadınların kendileri muayene etmesi, doktora gitmesi ve mamografi çektirmesi gerekir. Bu maddelere biraz daha yakından bakalım.

  • Kendi Kendini Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kadınların her ay kendi kendini muayene etmesi kolay bir yöntemdir. Meme muayenesini daha sağlıklı geribildirim almak için her ay adet döneminden 4- 5 gün sonra yapmak daha doğru olacaktır. Kendi Kendine meme kanseri muayenesini yapmak 3 adımda özetlenebilir.

  • Ayna Karşısında Muayene
  • Duş Yaparken Muayene
  • Sırtüstü Yaparken Muayene

Ayna karşısında muayene yaparken; kollarınızı yukarı kaldırın, her iki memenizde herhangi bir düzensizlik, meme ucunda yara, kabuklanma, çekilme vb. durumların yaşanıp yaşanmadığını kontrol ediniz. Duş yaparken ise; Sol memenizi muayene ederken,  sol elinizi kaldırın ve başınızın arka kısmına yerleştirin. Sağ elinizle ise sol memenize yukarıdan aşağıya olacak şekilde ve aynı işlemin tersi olacak şekilde bastırarak muayene edebilirsiniz. Sağ elinizle, sol memenizin dış tarafından meme başına doğru daireler çizecek şekilde bastırarak muayene edebilirsiniz.* Aynı işlemi sağ memeniz için de uygulayınız.

Bu muayeneler sırasında meme içinde sertlik fark ederseniz ( fındık ya da ceviz büyüklüğünde ) bir uzman ile muhakkak görüşünüz.

Sırtüstü yatarken ise; duşta yapılan işlemin aynısı tekrarlanabilir.

  • Yıllık Doktor Muayenesi

40 yaşından sonra yılda bir kez doktora gidilmesi gerekmektedir. Hiçbir şikâyet olmaksızın gidilmesi erken tanı için çok önemlidir. Doktor muayene sırasında memedeki olası kitleyi anlamak için; Mamografi, Ultrasonografi, Biyopsi işlemlerini uygular.

  • Yıllık Mamografi

40 yaşından sonra düzenli olarak doktora gidilmesi önerilse de, 30’lu yaşlarda en az bir tane mamografi çekilmesi ilerdeki dönemler için referans olması için tavsiye edilir.

Meme kanserindeki erken teşhis için 40 yaş üzerindeki her kadın yıllık mamografi çektirme işlemini yapmalıdır.

Meme kanserinde, erken tanının ne olduğunu ne kadar önemli olduğunu bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik.

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram