Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Alzheimer Hastalarının Günlük Bakımı İçin Ufak İpuçları

Alzheimer Hastalarının Günlük Bakımı İçin Ufak İpuçları

Alzheimer hastası olmak yeterince zor bir durum olmasının yanına bakım süreci de kendi içinde zorluklar içermektedir. Alzheimer hastasının bakımı zordur, sabır ve esneklik ister. Hasta için kendini güven içinde hissetmesi çok önemlidir. Güven ortamı yaratarak, günlük işlerinizi rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Alzheimer hastalığının da ne olduğunu kısaca bahsetmekte fayda var. Alzheimer hastalığı en yaygın demans yani bunama türüdür. Alman bir nörolog olan Dr. Alois Alzheimer tarafından koyulan bu tanı( teşhis)m beynin fiziksel hastalığı olarak özetlenebilir. Daha fazla ayrıntı vermek gerekirse; hastalığın seyrinde beyinde, beyin hücrelerinin ölmesine sebep olan plaklar ve yumaklar gelişir. Sinir hücrelerinin zamanla ölmesinin sonucunda beyin sinyallerindeki iletişim bozulması ile birlikte Alzheimer hastalığı yaşanmasına sebep olur.

Alzheimer hastalığın ilk evrelerinde hasta hala özgür hareket ediyor ve birine ihtiyaç duymadan kendi işlerini halledebiliyor olabilir. Süreç ilerledikçe günlük ihtiyaçlarını kendi başına halletmekte zorluk yaşamaya başlayacaktır. Hasta olan yakınınız için süreci daha kolaylaştırmak adına ve hastanı( teşhis)n rahatı için bazı ipuçları vereceğiz.

‘’İpuçlarına geçmeden önce belirtilmesi gereken iki kısmın ardından yazımıza devam edebiliriz’’

Hastanıza bakarken kendinizi unutmayın.

Hasta bakımı yapan kişi, Alzheimer hastasının hiçbir şeyi sizi üzmek için veya sıkıntıya sokmak için yapmadığını aklında her zaman bulundurmalıdır.

Akılda kalması ve daha rahat okunabilmesi adına sizin için madde madde halinde sıralayacağız.

  • Güven ortamı oluşturun: Hastalık hangi boyutta olursa olsun, Alzheimer hastasının kendisini güvende hissetmesi çok önemlidir.
  • Yardımcı olacağınızı hissettirin: Güven olayı eğer başarılı şekilde aşılanır ise, hasta bakıcı daha rahat ihtiyaçlarını halledebilir ve hasta tarafından sürecin kabulü daha kolay olur.
  • Doğru ve akıllıca planlama: Süreç ilerledikçe bakım işlerinizi bir düzene koyun ve yoğun programlar ile kendinizi sıkıştırmayın. ( Örn: Doktora gitmek ve banyo yapmak gibi hareketlerini aynı güne denk getirmemek.)
  • Acele etmeyin ve yol gösterici olun: Hasta yakınınızdan bir şey yapmasını istediğiniz zaman hemen yapamayabilir bu durumda rahat bırakın, aceleye getirmeyin. Mesela kıyafetlerini giymesini isteyin ve hangi kıyafetleri giyeceğini ona gösterip yatağına bırakabilirsiniz.
  • Günlük planlama: Günlük yapacaklarınızı bir kağıta yazıp, hasta ile beraber kontrol edebilirsiniz. Böylelikle günlük aktivitelerin nasıl yapılacağını bir liste ile belirlemiş olursunuz. Bu duruma ek olarak var olan hobilerini devam ettirmek ve yoksa bir hobi alışkanlığı kazandırmak faydalı olabilir.
  • Ev düzenini planlama: Hastanı( teşhis)n kendisine zara vermesini engelleyecek bazı değişiklikler yapmakta fayda var. Örneğin;
    • Evde hastanı( teşhis)n ayağına takılma ihtimaline karşın uzatma kablolarını görünür durumda bırakmamak.
    • Halı, kilim gibi kaygan tabanlı ürünlerin altı kısımlarına kaymamaları için bant, halıkaydırmaz gibi ürünler kullanarak olası düşme sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
    • Merdiven varsa ışık ile aydınlatma, düşme ihtimaline karşı korkuluk yaptırmakta fayda var.
    • Yanıcı ve yakıcı aletleri görünür yerde bırakmamak da önemli bir kısım. Çakmak ve kibrit gibi ürünler kolay ulaşılabilir yerde olmamalı
    • Bütün bu durumların olası yaşanması durumunda acil durum çantanı( teşhis)zın da hazır olması gereklidir.
  • Özel biri olduğunu unutmayın:  Tüm bu yazdıklarımız faydalı bilgiler olarak uygulanabilir ve bilinmesi gereken konulardandır. Alzheimer hastalığı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden her hastaya özel yaklaşılmalı ve onun anlayacağı dilden konuşmak çok daha faydalı olacaktır.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram