Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Bahar Alerjisi Nedir ve Neden Olur?

Bahar Alerjisi Nedir ve Neden Olur?

Bahar ayları hemen hemen herkesin sevdiği aylardır. Bahar alerjisi olanlar için bu durum pek geçerli değil. Bahar Alerjisi olanlar için burunda kaşınma, gözlerde sulanma, burun akıntısı, öksürük gibi birçok sorun yaşanır.

Bahar alerjisi, en çok adından da anlaşılacağı gibi bahar aylarındaki ( mart, nisan, mayıs) havada bulunan polenlerle alakalı olarak gözlerde, yüzde ve ciltte görülen alerjik belirtilere verilen hastalığın adıdır.

Peki, Bahar Alerjisi Neden Olur?

Neden olduğu kısmına gelecek olursak, bağışıklık sisteminden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bağışıklık sistemi polenleri zarar verici madde olarak algılar ve buna karşılık olarak antikor üretimi yapar. Bu durum sonunca polenler bağışıklık sisteminin hafızasında zararlı madde olarak kaydedilir. Bir kere üretimi yapılan antikor, polen ile her karşılaşmasında “ histamin “ adı verilen maddeyi otomatik olarak üretir ve alerjik belirtiler ortaya çıkar. Bu durum karşılaşılan alerjen doğru oranda artar. Salgılanan histamin miktarı arttıkça, bahar alerjisi hastalığı artar. Bu durumda daha ağır ve uzun süreli geçer.

Alerji Testleri Nasıl ve Ne Zaman Yaptırılır?

Alerji testleri kandan ya da ciltten yapılabilir. Uzmanlar kandan yapılan testlerin pek doğru sonuç vermeyebileceğini söylüyorlar ve fiyat olarak çok pahalı olduğuna bilinir. Bu sebepler göz önünde bulundurulunca ciltten yapılmasının daha mantıklı olduğu söylenebilir. Kandan test yapılması sadece ciltte problemi olanlar veya cilt testi yapılmasını engelleyen ilaç kullanan çocuklar için tercih edilebilir.

Ne zaman kısmını da kısaca değinecek olursak yeni doğan bebeklere bile yapılabilmektedir. Polen testi için 2 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. 2 yaş beklenilmesinin sebebi ise alerji gelişebilmesi için en az iki polen mevsimi ile karşı karşıya gelinmesi gerekmektedir.

Değinmek istediğimiz bir diğer nokta ise bahar alerjisi teşhisinin neden önemli kısmı. Bahar alerjisinin geniz eti büyümesi, kulak iltihabı hatta sinüzit gibi sonuçları vardır. Bu durum okul performansını doğruda olumsuz etkileyebilir. Bu ve benzer durumlar yaşanmaması adına bir an önce testi yaptırmakta fayda var.

Bahar Alerjisinin Tedavisi Nedir?

Alerjik nezle astım gibi doğrudan polenlerin etkisinin olduğu hastalıklar için elbette alınabilecek önlemler vardır. Güneş gözlüğü akla gelen tedbirlerden sayılabilir. Dışarıda kalınan sürede bulunan her fırsatta yüz ve burun yıkaması yaparak polenlerden temizlenilmelidir. Dışarıdan eve gelindiği zaman ise kıyafetler değiştirilip duş alınması tercih edilmelidir. Kıyafetlerin üzerinde polenler yapışık halde olmasından dolayı bu işlemler yapılmadır.

Maalesef bu hastalığın yüzde 100 bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak alınan tedbirler ile hastalık kontrol altına alınabilir.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram