Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Böbrek Taşına Karşı Önlemler Nelerdir?

Böbrek Taşına Karşı Önlemler Nelerdir?

Böbrek taşları, böbrek boşluklarında geliştiğini bilinen bir bilgidir.

Toplumda yaşayan her 10 kişiden biri ömrü boyunca taş hastalığı ile karşı karşıya gelmektedir. Tüm bu süreç iyi bir değerlendirme sonucunda çözülebilir. Diyetisyen takibinde düzenlenecek bir diyet listesi ile böbreklerde olası yeni taş oluşumunu ve var olan taşların büyümesini engellemek adına yardımcı olabilir.

Diyetisyenlerin konu ile yaptığın çalışmalar sonucunda ortaya çıkan tavsiyeler ve dikkat edilmesi gereken noktalar…

Böbrek Taşı Türlerini Bilin

Yaygın olarak görülen ve daha az görülen böbrek taşı türleri açısından bakabiliriz. Kalsiyum oksalat taşı yaygın görülen böbrek taşıdır. Kalsiyum fosfat, ürik asit ve sistin taşı ise daha az görülün böbrek taşı türleri arasında sayılabilir. Bu taşların hangisinin sizde bulunduğu önemli zira taş türlerine göre beslenme şekilleri de değişkenlik göstermektedir.

Mesela; Kalsiyum fosfat taşı bulunan bireyler et, süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal gıdalarda yüksekçe bulunan proteini azaltmalıdır. Yazımın başında bahsettiğimiz kalsiyum oksalat taşları daha sık görülen ve daha çok dikkatli olunması gereken böbrek taşı türüdür. Eğer sizde kalsiyum oksalat taşı var ise kahve, kola, çikolata ve kakaolu gıdalar, fındık, çekirdek, pancar ve ıspanak gibi besinlerden biraz uzak durmalı ve daha seyrek tüketmelidir.

Yukarıda adım adım saydığımız besinlere daha yakından bakalım.

Çay,  Kahve ve Su Tüketimi

Oksalat alımında çok büyük etkiye sahip olan etkenlerden biri de hepimizin bildiği ve sıkça tükettiği çay tüketimi, siyah çay direkt olarak etkileyecek bir etkiye sahiptir, bunun sebebi ise oksalat açısında çok zengin olması. Çay haricinde kahve tüketiminin de fazla olması ve bunun sonucunda suyun yetersiz tüketilmesi de riski artıran faktörlerdir. Su tüketimin böbrek taşının tedavisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Günlük su tüketimi için ortalama 2.0- 2.5 litre olması tavsiye edilir.

Sebze ve Meyve Tüketimi

Oksalat miktarının az olduğu sebzeler tüketilmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde oksalat miktarı fazladır. Ispanak, semizotu, pancar, şalgam gibi sebzeler bu konuya örnek olarak gösterilebilir. Brokoli, bürüksel lahanası gibi sebzelerin miktarı düşüktür. Elimizden geldiğince haşlayıp, suyunu süzüp pişirmek daha sağlıklı bir çözüm olarak tavsiye edilir.

Meyve olarak uzak durulması gereken meyveler çilek ve kividir, oksalat açısından oldukça yüksek değerleri sahip bu iki meyve vücudu olumsuz etkilemektedir.

Bonus olarak size kuruyemiş tavsiye ile yazımızın sonuna gelelim. Fındık, yer fıstığı ve badem gibi yağlı tohumlar oksalat açısından zengindir. Bu durumdan dolayı azaltılması tavsiye edilir.

Facebook
Instagram