Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Korona Aşıları ve Karşılaştırmaları

Korona Aşıları ve Karşılaştırmaları

Geçtiğimiz yıl tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüsü ile hayatlarımız yen bir döneme girdi. Bu zorlu geçen dönemde gerek vatandaşlar gerekse sağlık çalışanları oldukça büyük bir mücadele içerisinde bulundu. Covid olarak adlandırılan bu salgın ile yaşamaya ve tedbirleri elden bırakmamaya çalışırken gelen aşı haberleri herkesi sevindirdi.  Covid salgını için yoğun çalışmalar ile hazırlanan aşılar faz aşamalarını tamamladıktan ve ciddi yan etkiler göstermeyince piyasaya sürüldü. 

Şu an ülkemizde 2 farklı koronavirüs aşısı bulunmaktadır. Bu aşılardan birisi Biontech bir diğeri ise Sinovacaşıları olmaktadır. Aşıların ülkemize gelmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı sistemli bir şekilde öncelikli olarak aşı vurulması gereken kişileri paylaştı ve bu doğrultuda aşı randevuları oluşturuldu. Pandemi sürecinde oldukça zor zamanlar ve kayıplar atlatan sağlık çalışanları bu öncelikli grubun başında geldi ve ilk etapta aşı olan grup sağlık çalışanları oldu.

Biontech ve Sinovac Arasındaki Farklar

Pfizer-BioNTech tarafından üretilen koronavirüs aşısı ülkemizde küresel salgın için tercih edilen aşıların başında gelmektedir. Biontech aşısının koruyuculuk oranı ikinci dozu da aldıktan sonra yüzde 95,3 olarak belirlenmiştir. Koruma oranı oldukça yüksek olan ve bulaş olması durumunda hastalığın çok hafif atladığı bilinmektedir. Biontech aşısının iki doz olunması gerekmektedir.

Covid için ilk dozu vurulan aşının ikinci dozunun maksimum 21 gün sonra yeniden vurulması gerekir.  Yirmi birinci günde ikinci dozu vurulmadan önce bile aşının etkililik oranı yüzde 89 olarak açıklanmıştır. Bunun yanı sıra Sinovac aşısına oranlara daha ağır olmasından dolayı yan etkileri olmasından endişe duyulmaktadır. Fakat şimdiye kadar Biontech aşısını olan herhangi bir kişide ciddi yan etkiler görülmemiştir.

Covid salgınının aşılarından bir diğeri ise Sinovac aşısıdır. Bu aşı CoronaVac olarak da adlandırılmaktadır. Sinovac aşısının koruyuculuk oranı Endonezya’da gerçekleştirilen bir deneme ile yüzde 65,3 olarak belirlenirken, bu oran ülkemizde yapılan denemelerde 91,25 olarak açıklanmıştır. Bu aşının herhangi bir kişi tarafından saptanılan ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Sinovac aşısının bir avantajı da şudur ki, bu aşı oda sıcaklığında bulunan yerlerde de muhafaza edilebilmektedir. Hal böyle olunca uzmanlar aşıları karşılaştırmanın zor olduğunu da bildirmektedir.

Bu arada endişe duyulan bir husus vardır ki, o da yeni gelecek olan covid varyantlarına karşı aşıların etkililiğini koruyup korumadığıdır. Korona aşısı olduktan sonra gelebilecek olan varyantlara karşı Biontech aşısının etkili olduğu açıklaması da uzmanlar tarafından yapılmıştır.

Facebook
Instagram