Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Menopoz Nedir? Menopoz İşaretleri Nelerdir?

Menopoz Nedir? Menopoz İşaretleri Nelerdir?

Menopoz, doğal bir biyolojik süreçtir. Bu süreçte, adet döngülerinin sonuna işaret eder ve 12 normal adet dönemi boyunca hiç adet görmemesi durumunda teşhisi yapılabilir. Menopoz döneminde yumurtalıklarda (overler) bazı değişiklikler olur, folikül miktarında azalma yaşanır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Östrojen üretimi kesilir ve yumartalıklar küçülür. Adet döngüsünün kesilmesiyle beraber üreme yeteneği kaybolur.

Dünya’ya baktığımız zaman 45- 55 yaş olarak görülmektedir. Tam bir sayı vermek gerekirse 51. yaş olarak söylenebilir. Türkiye’de ise ortalamanın 46 – 48 olduğunu belirtebiliriz. 40 yaşından önce yaşanması ise erken menopoz olarak adlandırılır.

“Her sene “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre üç menopoz dönemi vardır;

Premenopoz

Menopoza yaklaşılan dönem olarak bilinir.  Kişinin son adet dönemini yaşamasının ardından son bulur. Yumurtalama devam yumurtaların işlevi azalır. Çoğunlukla 4 sene süren perimenopez dönemi, kişinin 12 ay adet görmemesinin ardından son bulur ve kişi menopoz dönemine geçiş yapar.

Menopoz

En son adet kanamasının görüldüğü dönemdir.

Postmenopoz

Menopozdan başlayarak yaşlılık dönemine kadar ki süreçtir. 6 ile 8 yıllık geçen bir süreyi kapsar. Bu dönemde, osteoporoz yani kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi birçok farklı sağlık sorununa sebep olmaktadır ve yüksek risk altında olunan bir dönemdir. Bu dönemde doktor gözetiminde ilaç kullanılması gerekmektedir ve alışılagelmiş yaşam tarzında bazı değişikliklerinin yapılması önerilir.

“Menopoz bir hastalık değil, kadın hayatında üreme çağının bittiğini işaret eden doğal bir dönemdir.”

Menopoz bir hastalık olmadığını belirttik, kadın hayatında üreme çağının bittiğini işaret eden doğal bir dönemdir. 12 ay boyunca kadınlarda menstrüel kanamanın hiç yaşanmaması menopoz tanısını kesinleştirir. Menopoz öncesi dönem olan Premenopoz dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, birçok hormon düzeylerinde dalgalanmalar ortaya çıkar ve bunun sonucunda yumurtalar tükenmekte ve yumurtalıklardan hormon salınımı durmaktadır. Bütün bu yaşanan değişiklikler menstruel kanamaların kesilmesine sebep olur. Yıllara yayılmış bir süreç olan menopoz öncesi ve sonrası dönemde bazı kadınlar hiç şikayetleri olmadan ya da çok hafif şikayetleri olabilirken; bazı kadınlar çok daha zorlu bir süreç yaşayabilirler.

Menopozda cinsel yaşam

Menopoz döneminde cinsel yaşam tamamıyla sona ermez. Östrojen azalmasında dolayı ile cinsel organlarda küçülme olur. Buna bağlı olarak cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir. Ağrıyı azaltmak için çeşitli yağlar kullanılabilir.

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

🧡İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Facebook
Instagram