Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Sağlıklı Kalplerin Sırrı

Sağlıklı Kalplerin Sırrı

Dünya geneline bakıldığı zaman kalp hastalıklarının bir numaralı ölüm kaynağı olduğu dikkat çekiyor. Oran olarak bakarsak yüzde 40’ı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarının genetik etkisi bilinse de temel tedavi olarak koruyucu önlemler almak.

İdeal kalp sağlığı için uzmanlar işin formülünü bulmuşlar diyebiliriz.

Size bu yazımızda uzmanların tavsiyelerinden bahsedeceğiz:

Kaliteli uyuyun

Kaliteli uykunun birçok faydası olduğunu çok iyi biliyoruz. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, depresyon ve kalp krizi ihtimalini gözle görülür bir şekilde azaltıyor. Uyku sırasında kalp basıncı ve kalp hızında bir yavaşlama gözleniyor. Kalp krizlerinin büyük bir kısmı sabah uyandıktan sonra yaşanması,  uyku ve uyanıklık dönemi arasındaki etkiyi çok net bir şekilde gösteriyor. Uyku, vücudumuzun temel dinlenme şekli ve her gece 7-9 saat kaliteli uyumak gereklidir. Sabah alarmsız ve dinç uyunmak ise kaliteli uykunun bir göstergesidir.

İdeal kilonuza ulaşın

Vücut kitle indeksinin nasıl hesaplandığını kısaca izah edeyim ve vücut kitle indeksinin 27’yi aşmasın diye peşin peşin söyleyelim. Vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplaması kullanılır. VKİ değeriniz; kilogram olarak ağırlığınızın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle (kg/m²) elde edilir. 27’den büyük olması ise hipertansiyon, şeker hastalığı ve kalp hastalıklarının gözle görülür bir şekilde artmasına yol açıyor.

Dişleri fırçalamak kalbini koruyor

Kalbinizi korumanın bir yolu da günde 2 kez diş fırçalamak, Kötü ağız hijyeni olan kişiler araştırmalara göre daha sık kalp krizi geçiriyor. Bu durumu biraz daha açmak gerekirse, kötü ağız hijyeninin vücutta sürekli bir iltihabi durum oluşturduğunun sinyallerini veriyor. . Kötü ağız hijyeni olan kişilerde çoğunlukla insülin direnci de yüksek bulunmuş. İnsülin direnci de damar hastalığı ilerlemesinde en bilinen mekanizmalardan birini oluşturuyor.

Sofranızda Balık olsun

Kalp hastalıklarının riskini 3 kat azaltmak sizin elinizde. Haftada 2 gün balık tüketmek kalp hastalıkları riskinizi azaltıyor. Peki hangi balık türü derseniz, somon, ton balığı ve sardalye en çok tavsiye edilen balık türleri arasında olduğu söylenebilir. Pişirme önerisi olarak da buğulama ve fırınlama olarak tüketilebilir.

Sebze ve Meyve olmazsa olmaz

Gün içerisinde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketiminin yüksek bir faydası var. Kalp hastalıklarına iyi geldiği gibi kanser riskini de azaltıyor. Tavsiyemiz olarak da;

Günde 1 elma yemenin, damar sertliğine iyi geldiğini söyleyebiliriz.

1 su bardağı nar suyu

1 su greyfurt da bir diğer faydalı besinler.

1 su bardağı nar suyu

Düzenli Egzersiz ile insülin direncini düzeltir

Haftanın 5 gün ve en az 20 dakika spor yapmanın tansiyon ve kolesterolü düzenlediği, şeker hastalığı ile kalp krizi riskini azalttığı ve damarları koruduğunu söyleyelim. Sıkça yapılan sporların başında yürüyüş geliyor ama yüksek tempolu olmalı. Diğer önerilen faydalı sporlar ise bisiklet ve yüzmedir.

Spor olarak son dönemlerde epey yüksek talep gören yoga ve meditasyonu da listenize eklemeyi düşünmelisiniz, haftada 2 gün yapıyor olmak eminim size çok iyi gelecektir.

Kalbinize ve kendinize sevin…

Sağlıklı günler dileriz.

Facebook
Instagram