Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Corona Virüsü Nedir?

Corona Virüsü Nedir?

Etkisini tüm Dünya’da ve Türkiye’de hissettiğimiz Koronavirüs hastalığı (COVID-19) nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır. Yazımızda sizler için bu konudan bahsedeceğiz.

Corona virüsünü zatürreye benzetilen etkenleri olan genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olan bir virüs çeşididir. Bu virüs aslında sanıldığı gibi yepyeni değildir. İlk olarak 1960’larda tespit edilmiştir.

İnsanlara olduğu kadar hayvanlarada bulaşabilen bu virüsün tekrar ortaya çıkmasındaki en güçlü şüphe ise Çin’in geleneksel lezzetlerinden biri olan yarasa çorbasından veya canlı hayvanların satıldığı birpazaryerinden ortaya çıkmasıdır.

Virüsle alakalı araştırmaların ve analizlerin henüz tamamlanmamış olması ile birlikte temas ve hava yolu ile bulaştığı gözlemlenmiştir.

Hehangi şekilde virüs bulaştığı hastaların yaklaşık %40’ı hayatlarını kaybetmektedir ve modern tıpın karşılaştığı en yüksek öldürme oranlarına sahip virüslerden biridir.

Virüsün kuluçka süresi şu an ki tespitlere göre 15 günü bulabilmektedir. İlk 15 günde virüs kendini çok küçük semptomlarla belli edebilir. Bu durum tesptini zorlaştırmakta, ilk müdahalede gecikilmesine sebep olmakta ve kuluçka süresince de bulaşmaya devam etmesi ise hızla yayılmasına sebep olmaktadır.

Corona virüsünün ilk belirtileri griple karıştırılarak pek dikakte alınmayabilir.  Grip’te olduğu gibi ateş burun akıntısı, öksürük, vücut ağrısı olabileceği gibi gripten farklı olarak nefes darlığı ve ishal de görülebilmektedir. Benzer tanılar gördüğünüzde hastaneye başvurmaktan, gidemeyecek duruma gelirsenizde ambulans ararayarak yardım istemekte gecikmeyiniz.

Şu anda yüksek hızda yayılmakta olan bu virüs Çin’den sonra bir çok ülkede de görülmeye başlanmıştır. Ülkemizde de bir kaç rahatsızlanan Çinli turist ise şu anda inceleme altındadır. Nerede olduğunuz önemli değil gerekli önlemleri almakta fayda vardır. Ellerin düzenli yıkanması, öksürüp ve hapşırma durumunda ağız ve burunun kapatılması, yiyeceklerin özellikle et ve yumurtanın çok iyi pişirildiğine emin olmalısınızdır.

Blog İyileş size ve sevdiklerinize sağlık dolu günler diler!

📌Unutmadan;

💬Soru, öneri ve görüşlerinizi bize dilediğiniz zaman iletebilirsiniz.

İhtiyacın olduğunda anda, İYİLEŞ yanında!

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Instagram