Brook Preloader
Hemen Uygulamamızı İndirin!

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

İnsanlar için hayati önem taşıyan organlarımızdan biri kalptir. Göğsümüzün orta çizgisinden biraz daha solumuzda bulunan kalbimiz kaslı bir yapıdadır. Kalbimizin ağırlığı kadınlara göre erkeklerde daha ağırdır. Kadınlar kalbin ağırlığı 300 – 320 gram iken erkeklerde 340 gramdır. Kalbin sebep olduğu ani ölümlerin %75-80’i kalp krizinden gerçekleşmektedir.

Kalp damarları yapısında aniden gerçekleşen bir bozulma, tıkanma kalbe gelen kan akımını durdurur. Bu da kalbin o bölgesinin oksijen alamamasına neden olarak kalp dokusunda hasara yol açmaktadır.

Kalbi yoran bazı etkinlikler kan ihtiyacını arttırarak kalp krizi belirtilerini arttırır. Kalbe gelen kan akımının azalması bazı belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Bunlar; yorgunluk, göğüste gerginlik, bası hissi, yanma, genellikle sol kola vuran ağrı, çeneye doğru yayılan ağrı şeklindedir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi belirtilerin en önemlisi ve dikkate alınması gerekeni göğüs ağrısıdır. Göğsün arkasında hissedilen bu ağrı batma hissi veren hareket etme ile azalan ya da artan bir ağrı değildir. Daha çok göğüs kafesimizin üzerinde ağır bir yük varmış gibi baskı yapan bir ağrı çeşididir. Bu ağrı hissi tahmini 10-15 dakika devam eder. Biraz uzanmak yada koroner damarları genişletmeye yarayan ilaçlar kullanmak iyi gelir. Göğüs ağrısı dışında kalp krizi belirtileri, sıkıntı, baş dönmesi, nefes darlığı, mide bulantısı, çabuk yorulmadır.

Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?

– Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp damarlarında bozulmaların meydana gelmesi kalp krizi riskini artırır.

– Şeker hastalarında kalbin damar yapıları bozulur, kandaki pıhtılaşma artar ve damar içindeki hücrelerin hasarı kolaylaşır.

– Sigara içen kadın ve erkeklerde damarı tıkadığı için kalp krizi riski fazladır.

– Kandaki kolesterol oranın yüksek olanlarda kalp krizi geçirme ihtimali yüksektir.

– Obezite, damarların yapısının bozulmasına ve sertleşmesine neden olarak kalp krizi riskini arttırır.

– Birinci dereceden kan bağı olan akrabalarda daha önceden kalp krizi geçirmiş olan var ise, kişide kalp krizi geçirme riski artar.

– Kadınlarda menopoz sonrası kalp krizi riski artar çünkü östrojen hormonunun salgılanması kalp krizi riskini azaltır.

Kalp Krizi Tedavisi:

Kalp krizi ile gerçekleşen ölümler büyük bir çoğunluğu kriz başladıktan sonra ilk birkaç saat içinde gerçekleşir. Bundan dolayı kalp krizi geçiren hasta için ilk yapılacak olan müdahale çok önemlidir.

Kalp krizi geçirdiğinizi fark ettiğiniz zaman ilk olarak en çabuk yanınıza gelebilecek yakınınızı ve en yakın sağlık kuruluşunu arayınız ve su haricinde hiçbir gıdayı yemeyiniz. Ayaklarınızı kalp seviyenizin yukarısına kaldırarak ambulansın gelmesini bekleyiniz.

Tedavi için ilk aşamada gerekli olan önlemler alınır ve gerekli görülürse anjiyo yapılır. Anjiyo sonucuna göre de ilaçlı tedaviye başlanır ya da herhangi bir cerrahi işlemin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine doktorlar tarafından karar verilir.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook
Instagram